Vinterceremoni 1. måned.

Har du også svært ved at komme igennem den mørke tid?

Og måske endnu sværere i her i 2020, hvor du allerede alt for længe har været trukket et par skridt tilbage fra det liv som var normalen og hvor du stadig ikke kan samles med alle dem du gerne vil? 

Du er ikke alene!

Forskning viser, at det ofte ikke er omfanget af en belastning, der knækker os, men varigheden. Det lange seje træk. Uvisheden. Hvornår slutter det?

Vi drømmer alle om, at coronaen og den isolation der følger i kølvandet på den skal slutte, så vi kan vende tilbage til normalen. Men er det det vi skal? Tilbage til, hvor vi kom fra? Jeg tror på at det er vigtigt, at vi lærer noget af den tid vi har været igennem, så det ikke bare var noget der skulle overstås og spild af tid.

Har du lyst til at bruge lidt tid på at kigge på, hvad du mon kan tage med dig af gaver fra denne udfordrende tid? Og hvad du mon har lært og hvilken forandring det kan føre til i dit liv? Og du kan være helt rolig, det er min gave til dig og koster ikke noget.

Det er gået op for mig, at jeg har en fantastisk metode lige ved hånden som kan hjælpe dig og som jeg gerne vil dele med dig. Og det er netop det helt rigtige tidspunkt – fordi vi går ind i den mørke tid, hvor det er naturligt ikke at handle og bedre at være afventende og reflekterende.

Da jeg var barn var jeg bange for mørket. Hvad gemte der sig i det? Da jeg var ung glædede jeg mig til, at vinteren var overstået og de lyse nætter kom igen. Da jeg blev ældre, lærte jeg at elske mørket. Jeg studerede indgående naturen og de gamle naturfolks måde at forholde sig til årets cykler på og jeg begyndte at længes efter mørket, fordi det gav mig ro og plads til at drømme. Og tilladelse til ikke at skulle præstere så meget. Lad mig forklare det helt kort.

Naturen skruer i bogstaveligste forstand ned for blusset om vinteren. Træerne mister bladene, blomsterne visner, nogen dyr går i hi. Frøene sover i jorden og venter på forår, så de kan spire og vokse. Naturen samler kræfter til lyset vender tilbage.

Vi mennesker har som art indrettet os på en helt anden måde. Normalt, altså når der ikke er corona, så farer vi rundt i mørket og tjener penge så vi kan holde ferie når lyset kommer tilbage og vi egentlig er fuld af krudt.

Men i år bliver vi bedt om at tage den mere med ro pga. corona - så hvorfor ikke udnytte det og gøre som naturens folk så viseligt gjorde. De så tilbage på året der var gået, hvad de havde erfaret og vigtigst af alt, de undlod at tage vigtige beslutninger og i stedet indsamlede de informationer så de var klar til at vælge når foråret kom. Akkurat som frøet der er klar til at spire og vokse.

Trinnene er enkle og jeg vil sende dig i alt 4 mails til og med slutningen af marts, hvor lyset vender tilbage. Næste mail i serien kommer sidst i dec. Jeg håber du har lyst at følge med.

1. måned: Frøet der ligger i jorden og slumre.

Den første måned som løber til slut december vil jeg invitere dig til at give slip på forestillingen om hvad det næste år skal bringe, det er nemlig alt for tidligt. Først er det godt at se tilbage på året der er gået.

  • Hvilke tanker har du gjort dig?

  • Hvordan har du handlet?

  • Hvad var godt og hvad var mindre godt?

  • Hvad har du lært?

Lad være med at dømme noget, bare læn dig tilbage og betragt dit år. Og skriv ned hvad du ser.

 

Vibeke Hastrup