Har du mon nedarvede traumer?

Vidste du, at angst og uro i dig og dine børn kan stamme fra tidligere generationer i din familie?

Har du problemer, angst og uro i dine familierelationer så kan du måske finde forklaringen her og få et par tips til at skabe mere ro i dit liv.

Mange af os har to eller flere familiesystemer. Den familie vi er født ind i og den som vi selv skaber os igennem livet. Og en del skaber endda mere end en familie. Ofte ser man, at de mønstre man har oplevet i sin fødselsfamilie også spiller en rolle i ens nuværende familie. Nissen flytter simpelthen med, er der nogen der kalder det. Og de mønstre vi har fra vores familie kan være svære at slippe. 

Det er jo som sådan ikke nogen nyhed. Nyheden er, at det ikke kun er de synlige mønstrer der flytter med, men at det også foregår på et mere ubevidste plan. Du kan nemlig slæber disse mønstre med, i en skjult loyalitet med tidligere familiemedlemmer, som måske oplevede så stor modgang og traumer i deres liv at de lukkede ned for den følelse det skabte hos dem. Man talte ikke om det. Det var for hårdt eller skamfuldt. Det er en helt naturlig overlevelses mekanisme hos os mennesker. Problemet er bare at hændelsen og dens konsekvenser ikke vil glemmes, man kan sige de indefryses i familiens historie og derfor står de ledige for kommende generationer i familien at påtage sig og udleve.

Det kan lyde mystisk, men det er det egentlig ikke. Videnskaben kan i dag også bevise hvordan traumer nedarves i familien i hvert fald i 3 generationer. 

Så hvis du hos dig selv eller hos din familie oplever måder at reagere på, ting der ikke fungerer, angst eller sorg der er ude af proportioner eller bare ikke vil slippe sit tag, så kan det være at familieopstilling er nøglen der kan afdække og frigøre dig eller dem fra det.

Familieopstilling er en metode udviklet til at kortlægge nedarvede traumer og mønstre og til at sætte tingene på rette plads, så klienten frigøres fra at bære noget der faktisk tilhører nogen fra klientens tidligere generationer.

Lad mig her give dig en lille øvelse og et par tips, der kan starte din rejse til at gå på opdagelse efter om du har skjulte loyaliteter. Du skal starte øvelsen med at finde frem til noget dybtliggende der står i vejen for, at du kan leve dit liv som du ønsker at leve det.

 

1.  Tegn et familietræ. Startende med dig og dine søskende. Herefter dine forældre, deres søskende og forældre. Gå helt tilbage til dine oldeforældre på begge sider af familien.

2.  Skriv deres navne og de alvorlige hændelser de har været ude for, som du kender til. Skriv også, hvis du har en fornemmelse af, at noget er hændt dem, men at det på en eller anden måde er blevet ’glemt ’ i familien, fordi det var for hårdt eller for skamfuldt at tale om.

3.  Prøv at nu at lægge mærke til om der er en eller flere i de tidligere generationer i din familie som du mærker en særlig interesse for.

4.  Hvis du har fundet frem til en eller flere personer i din familielinje, som du fornemmer kan have dannet grobund for dine problemer, angst eller uro, via deres livsoplevelser, eller som du mærker du har en særlig interesse for, så forestil dig at du siger til dem (mens du ser dem foran dig): ’Jeg fornemmer, at jeg har noget som tilhører dig og det har jeg båret af respekt for dig og dit liv, men nu er det tid for mig til at slippe det og give det tilbage til dig så jeg kan være helt mig selv. Tak.’

5. Læg mærke til om der er en reaktion i din krop, det kan være en kuldegysning, en ny følelse eller måske din vejrtrækning der ændrer sig. Det er nemlig et tegn på at din krop fortæller dig at dig at du er på og begynder at give slip på noget af det du har båret på.

 Det her er en øvelse du kan lave hverdag indtil du føler, at det du bærer rundt på som ikke er dit, har sluppet sit tag i dig. Du er også velkommen til at kontakte mig hvis du har nogen  spørgsmål. Jeg er også løbende live på Facebook , hvor du kan blive klogere på dig og din familie.

 Jeg håber du får glæde af øvelsen ellers står jeg altid med glæde til rådighed, hvis du har spørgsmål.

Vibeke Hastrup